Quantcast
Channel: Kansallinen Vastarinta » Toimitus
Viewing all articles
Browse latest Browse all 205

Jyväskylän oikeudenkäynti, päivä 1

$
0
0

jkl_oikeudenkaynti_ak

jkl_oikeudenkaynti_1

13. tammikuuta alkoi kauan odotettu niin sanottu kirjastopuukotusoikeudenkäynti. Jyväskylän käräjäoikeuteen oli saapunut runsaasti yleisöä.

Oikeudenkäynnin ensimmäinen päivä sujui rauhallisesti. Käräjillä keskityttiin kirjallisiin todisteisiin sekä vastaajien ja asianomistajien kuulemisiin. Salissa kuultiin kummallisia väitöksiä Suomen Vastarintaliikkeestä; esimerkiksi syyttäjän mukaan järjestön pääasiallinen tehtävä on provosoida konflikteja eri ihmisryhmien kanssa. Kuten järjestön vuosikertomuksesta 2014 kuitenkin selviää, tällä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Ennen aktivistien saapumista paikalle käräjäoikeudessa ehdittiin käsitellä Oulussa vuonna 2012 tapahtunutta Dan Koivulaakson (lue lisää Koivulaakson poliittisista yhteyksistä) kaasutusta, joka tapahtui ”äärioikeistoa” ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevässä tapahtumassa. Vastaaja kiisti olleensa edes paikalla. Valtamedian mukaan oikeusistunnossa oli todistaja, joka oli omien sanojensa mukaan ”tunnistanut” syytetyn. Kaasuiskun tutkinta oli polkenut kauan paikallaan siksi, että Koivulaakson ja kaasuiskusta epäillyn aktivistin sanat olivat vastakkain. Tänään esiintynyttä ”todistajaa” ei voi kuitenkaan pitää objektiivisena, sillä hän on tunnettu oululainen vasemmisto- ja homoaktivisti Juha Tapio. Tapio johtaa Oulussa Radikaalivasemmiston opintopiiri –ryhmää, jonka nimi puhuu puolestaan.

Juha Tapio keskellä.

Juha Tapio keskellä.

Aktivistit saapuivat paikalle kello 11, kun vuonna 2013 tapahtuneen ”kirjastopuukotuksen” käsittely alkoi. Mediahuomion vuoksi tapahtumaan liittyvät lievät rikosnimikkeet ovat saaneet kohtuuttomat mittasuhteet, mikä näkyi myös paikalle saapuneiden toimittajien määrässä. Syytetyltä aktivistilta kysyttiin, miksi hän oli mennyt kirjastotapahtumaan siitä huolimatta, että tapahtuman vasemmistolaiset järjestäjät voisivat provosoitua hänen läsnäolostaan. Aktivistin mukaan konfliktin uhka ei ole hyvä syy rajoittaa omaa poliittista toimintaa.

Istunnossa katsottiin valvontakamerakuvaa kirjastolta. Videolta selvisi, etteivät äärioikeistoluennolle pyrkineet aktivistit käyttäytyneet uhkaavasti eikä heidän toimintaansa voi videon perusteella kuvailla ”iskuksi” tai ”hyökkäykseksi”. Oikeudenkäynnissä murrettiin monia huvittavia tapaukseen liittyviä myyttejä, kuten tarina hitsausmaskeihin ja luotiliiveihin sonnustautuneista hyökkääjistä. Puolustuksen mukaan välikohtaus sai alkunsa, kun luentosalin oven edustalla seisonut anarkisti Juuso Lahtinen yritti fyysisesti estää aktivistien pääsyn tapahtumaan. Tämän jälkeen pääepäilty riuhtaisi kätensä pois Lahtisen otteesta, mikä johti kahakkaan.

Vasemmistoliiton poliitikot kävivät yhteisillä tauoilla pahoinpitelyistä epäiltyjen anarkistien kanssa.

Vasemmistoliiton poliitikot kävivät yhteisillä tauoilla pahoinpitelyistä epäiltyjen anarkistien kanssa.

Lahtinen toinen vasemmalla.

Lahtinen toinen vasemmalla.

Anarkistien monet lausunnot aiheuttivat yleisössä hilpeyttä. Esimerkiksi Lahtinen ei osannut sanoa, mikä voisi olla poliittinen ”vastapuoli”, josta Vastarintaliikkeen aktivistit olivat syyttäjän mukaan aiemmin puhuneet. Lahtinen ei myöskään tiennyt, oliko hänen kahakkaan osallistunut ystävänsä Arto Savolainen antifasisti.

Oikeudenkäyntiin toi humoristisia suvantoja myös istunnon rosvosektori, Jyväskylän yhteiskunnallista opistoa edustanut ikääntynyt marxistikaksikko, jonka funktio jäi epäselväksi niin aktivisteille kuin asianajajillekin. Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto oli järjestänyt kirjaston luentotapahtuman, mutta kumpikaan oikeudenkäyntiin osallistuneista ei liittynyt millään tavalla kahakkaan. Höperöitynyt parivaljakko väitti muun muassa, etteivät heidän järjestämänsä tapahtumat ole millään lailla ”poliittisesti sitoutuneita”. He myös surkuttelivat syytettyjen vähäisyyttä, sillä syyttämättäjättämispäätökset olivat vastoin heidän oikeudentajuaan puolittaneet epäiltyjen määrän.

Yhteiskunnallisen opiston kaksikko.

Yhteiskunnallisen opiston kaksikko.

Rönsyilevässä puheenvuorossaan yhteiskunnalliseen opistoon kuuluva Irma Hirsjärvi muun muassa valisti yleisöä useaan otteeseen siitä, että ”kirjasto on julkinen paikka”. Hirsjärven vaatimuksesta sali joutui myös katsomaan kymmenen minuuttia pitkän valvontakameratallenteen Jyväskylän kirjastossa kävelleistä satunnaisista ihmisistä. Opiston edustajat vakuuttivat oikeudelle valinneensa tapahtuman epävirallisiksi järjestyksenvalvojiksi ”vastuullisimmat” paikalla olleet henkilöt. Näillä he tarkoittivat pahoinpitelyistä epäiltyjä Lahtista ja Savolaista, joista toisella oli mukanaan teleskooppipamppu ja ”vahingossa” taskuun eksynyt puukko. Kansallisen Vastarinnan saamien tietojen mukaan Savolaista ei voi hänen vähintään vaiherikkaan taustansa vuoksi parhaimpanakaan päivänä kuvata sanalla ”vastuullinen”. Lisää tietoa Savolaisesta julkaistaan myöhemmin.

Istunnossa nousi esiin myös surullisen kuuluisa Finnish Defence League. Yhteiskunnallisen opiston edustajat olivat tehneet kantelun poliisille siitä, ettei Supo ollut varoittanut järjestäjiä tapahtumapaikan läheisyydessä olutravintolassa iltaa viettävistä FDL:n edustajista.

Huomenna alkaa käsittelyn toinen ja viimeinen päivä. Käräjillä tullaan kuulemaan muun muassa monia vasemmistolaisia todistajia.

 

Toimitus


Viewing all articles
Browse latest Browse all 205

Trending Articles